Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Use this forum to report bugs and to check for bugfixes and new releases of OpenEMM

Moderator: moderator

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Mon Aug 31, 2020 7:29 pm

Hello,
Please help me to resolve the issue.
I can't render any mail. Even that already was sent.
All mail starts generated:
Error in Dyn-tags!
Error: Preview was empty
The data not shows any tag with error.
I've found the birt error with the new variable value url.intern = [to be defined], after looking to logs.

Using Mysql I've update the value of birt url.intern to "http://127.0.0.1/birt"
After that the error with birt removed but the error with Dyn and mail preview still persist.

Now I tried to change the frontend version to 20.04.000.155, but with no help.
Before Saving:
Image
After Saving the mail:
Image

Please any suggestions?

maschoff
Site Admin
Posts: 2511
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by maschoff » Tue Sep 01, 2020 8:27 am

Please post the output of OpenEMMInstaller when you restart OpenEMM.
OpenEMM Maintainer

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 9:20 am

Hi,
The output below.
One interesting line
once : incomplete (1 files remaining: /home/openemm/scripts/once/tag-install.sh)

Code: Select all

================================
= OpenEMM Installer v20.04.003 =
================================
Root mode: On
Host: OpenEmm
License: OpenEMM (ID: 0)
Runtime Version: 20.04.000.043
Manual Version: 20.04.011
OpenEMM Version: 20.04.000.185
System-Url: 
OpenEMMBackend Version: 20.04.000.181

Current menu: Restart OpenEMM

Restart OpenEMM Server
Are you sure? (y/N, Blank => Cancel):
 > Y
Stopping ...
Using /home/openemm/bin/setenv.sh
Using additional properties: /home/openemm/tomcat9/bin/emm.sh.additional.properties
########################
# Shutting down Tomcat #
########################
Using CATALINA_BASE:   /home/openemm/tomcat
Using CATALINA_HOME:   /home/openemm/opt/tomcat
Using CATALINA_TMPDIR: /home/openemm/temp
Using JRE_HOME:        /usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-1.8.0.232.b09-0.el7_7.x86_64
Using CLASSPATH:       :/home/openemm/tomcat/lib/derby.jar:/home/openemm/tomcat/lib/mariadb-java-client-2.1.2.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/bootstrap.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/tomcat-juli.jar
Waiting for shutdown of Tomcat(MAX 20 Seconds):.
Delete Working directory
stop mlcontrol .. done
stop bav .. done
stop bavd .. done
stop bav-update .. done
stop direct-path .. done
stop slrtscn .. done
stop pickdist .. done
stop mta .. done
stop generate .. done
stop trigger .. done
stop update .. done
stop mailout .. done
stop mlprepare .. done
once        : incomplete (1 files remaining: /home/openemm/scripts/once/tag-install.sh)
mailout     : stopped
update      : stopped
trigger     : stopped
generate    : stopped
mta         : stopped
pickdist    : stopped
slrtscn     : stopped
direct-path : stopped
bav-update  : stopped
bavd        : stopped
bav         : stopped
mlcontrol   : stopped
Starting ...
start once .. done
start mlprepare .. done
start mailout .. done
start update .. done
start trigger .. done
start generate .. done
start mta .. done
start pickdist .. done
start slrtscn .. done
start direct-path .. done
start bav-update .. done
start bavd .. done
start bav .. done
start mlcontrol .. done
once        : incomplete (1 files remaining: /home/openemm/scripts/once/tag-install.sh)
mailout     : running
update      : running
trigger     : running
generate    : running
mta         : running
pickdist    : running
slrtscn     : running
direct-path : running
bav-update  : running
bavd        : running
bav         : running
mlcontrol   : running
Using /home/openemm/bin/setenv.sh
Using additional properties: /home/openemm/tomcat9/bin/emm.sh.additional.properties

Checking backend directories

Generated and replaced "/home/openemm/tomcat/conf/context.xml".
######################
# Starting up Tomcat #
######################
Check Java installation          :OK (1.8.0_232 (OpenJDK))
Check Tomcat installation        :OK (9.0.33.0)
Check Tomcat TEMP Directory      :OK
Check APR installation           :FAILED ('/home/openemm/opt/tomcat-native/lib/libtcnative-1.so' not found)
Check ulimit -n                  :OK
JAVA Parameters                  :-Xms256m -Xmx1536m -Xss256k -XX:-OmitStackTraceInFastThrow -DHOME=/home/openemm -Dhome=/home/openemm -Dorg.apache.jasper.runtime.BodyContentImpl.LIMIT_BUFFER=true -Dorg.apache.jasper.Constants.DEFAULT_TAG_BUFFER_SIZE=8192
Using CATALINA_BASE:   /home/openemm/tomcat
Using CATALINA_HOME:   /home/openemm/opt/tomcat
Using CATALINA_TMPDIR: /home/openemm/temp
Using JRE_HOME:        /usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-1.8.0.232.b09-0.el7_7.x86_64
Using CLASSPATH:       :/home/openemm/tomcat/lib/derby.jar:/home/openemm/tomcat/lib/mariadb-java-client-2.1.2.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/bootstrap.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/tomcat-juli.jar
Tomcat started.
Waiting maximum 120 seconds for server startup
110 seconds left

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 9:42 am

Hi,
I also tried reinstall the current modules end found errors during backend install.

Code: Select all

Package contains application type 'backend' of version '20.04.000.181'.
Your current version is '20.04.000.181'.
This is the same version.
Install anyway? (y/N, Blank => Cancel):
 > Y
Download started
[******************************************************************************]
1,123,883 of 1,123,883 Bytes (100%)
Download finished
shell-init: error retrieving current directory: getcwd: cannot access parent directories: No such file or directory
chdir: error retrieving current directory: getcwd: cannot access parent directories: No such file or directory
backendVersion: 20.04.000.181
shell-init: error retrieving current directory: getcwd: cannot access parent directories: No such file or directory
shell-init: error retrieving current directory: getcwd: cannot access parent directories: No such file or directory
shell-init: error retrieving current directory: getcwd: cannot access parent directories: No such file or directory
shell-init: error retrieving current directory: getcwd: cannot access parent directories: No such file or directory
shell-init: error retrieving current directory: getcwd: cannot access parent directories: No such file or directory
stop mlcontrol .. done

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 10:57 am

Hi,
If change the backend version to lower one, the mail start generate the preview but with many errors within.
So I installed the new version of backend once angain.
The once script not removed and stayed in the restart code.

Code: Select all

================================
= OpenEMM Installer v20.04.003 =
================================
Root mode: On
Host: OpenEmm
License: OpenEMM (ID: 0)
Runtime Version: 20.04.000.043
Manual Version: 20.04.011
OpenEMM Version: 20.04.000.185
System-Url: http://cloud
OpenEMMBackend Version: 20.04.000.181

Current menu: Restart OpenEMM

Restart OpenEMM Server
Are you sure? (y/N, Blank => Cancel):
 > Y
Stopping ...
Using /home/openemm/bin/setenv.sh
Using additional properties: /home/openemm/tomcat9/bin/emm.sh.additional.properties
########################
# Shutting down Tomcat #
########################
Using CATALINA_BASE:   /home/openemm/tomcat
Using CATALINA_HOME:   /home/openemm/opt/tomcat
Using CATALINA_TMPDIR: /home/openemm/temp
Using JRE_HOME:        /usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-1.8.0.232.b09-0.el7_7.x86_64
Using CLASSPATH:       :/home/openemm/tomcat/lib/derby.jar:/home/openemm/tomcat/lib/mariadb-java-client-2.1.2.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/bootstrap.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/tomcat-juli.jar
Waiting for shutdown of Tomcat(MAX 20 Seconds):.
Delete Working directory
stop mlcontrol .. done
stop bav .. done
stop bavd .. done
stop bav-update .. done
stop direct-path .. done
stop slrtscn .. done
stop pickdist .. done
stop mta .. done
stop generate .. done
stop trigger .. done
stop update .. done
stop mailout .. done
stop mlprepare .. done
once        : incomplete (1 files remaining: /home/openemm/scripts/once/tag-install.sh)
mailout     : stopped
update      : stopped
trigger     : stopped
generate    : stopped
mta         : stopped
pickdist    : stopped
slrtscn     : stopped
direct-path : stopped
bav-update  : stopped
bavd        : stopped
bav         : stopped
mlcontrol   : stopped
Starting ...
start once .. done
start mlprepare .. done
start mailout .. done
start update .. done
start trigger .. done
start generate .. done
start mta .. done
start pickdist .. done
start slrtscn .. done
start direct-path .. done
start bav-update .. done
start bavd .. done
start bav .. done
start mlcontrol .. done
once        : incomplete (1 files remaining: /home/openemm/scripts/once/tag-install.sh)
mailout     : running
update      : running
trigger     : running
generate    : running
mta         : running
pickdist    : running
slrtscn     : running
direct-path : running
bav-update  : running
bavd        : running
bav         : running
mlcontrol   : running
Using /home/openemm/bin/setenv.sh
Using additional properties: /home/openemm/tomcat9/bin/emm.sh.additional.properties

Checking backend directories

Generated and replaced "/home/openemm/tomcat/conf/context.xml".
######################
# Starting up Tomcat #
######################
Check Java installation          :OK (1.8.0_232 (OpenJDK))
Check Tomcat installation        :OK (9.0.33.0)
Check Tomcat TEMP Directory      :OK
Check APR installation           :FAILED ('/home/openemm/opt/tomcat-native/lib/libtcnative-1.so' not found)
Check ulimit -n                  :OK
JAVA Parameters                  :-Xms256m -Xmx1536m -Xss256k -XX:-OmitStackTraceInFastThrow -DHOME=/home/openemm -Dhome=/home/openemm -Dorg.apache.jasper.runtime.BodyContentImpl.LIMIT_BUFFER=true -Dorg.apache.jasper.Constants.DEFAULT_TAG_BUFFER_SIZE=8192
Using CATALINA_BASE:   /home/openemm/tomcat
Using CATALINA_HOME:   /home/openemm/opt/tomcat
Using CATALINA_TMPDIR: /home/openemm/temp
Using JRE_HOME:        /usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-1.8.0.232.b09-0.el7_7.x86_64
Using CLASSPATH:       :/home/openemm/tomcat/lib/derby.jar:/home/openemm/tomcat/lib/mariadb-java-client-2.1.2.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/bootstrap.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/tomcat-juli.jar
Tomcat started.
Waiting maximum 120 seconds for server startup
108 seconds left

maschoff
Site Admin
Posts: 2511
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by maschoff » Tue Sep 01, 2020 11:14 am

Something is wrong with the backend installation. Please post the output of menu 1 of OpenEMMInstaller.
OpenEMM Maintainer

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 11:28 am

maschoff wrote:
Tue Sep 01, 2020 11:14 am
Something is wrong with the backend installation. Please post the output of menu 1 of OpenEMMInstaller.
Yes it is.
OpenEMMBackend incomplete: once

Code: Select all

================================
= OpenEMM Installer v20.04.003 =
================================
Root mode: On
Host: OpenEmm
License: OpenEMM (ID: 0)
Runtime Version: 20.04.000.043
Manual Version: 20.04.011
OpenEMM Version: 20.04.000.185
System-Url: http://cloud.avis-rentacar.ru
OpenEMMBackend Version: 20.04.000.181

Current menu: Show OpenEMM status

OpenEMM status:
Operating System (OS): CentOS 7
Python version: 3.8.3 (default, May 15 2020, 01:26:50)  [GCC 4.8.5 20150623 (Red Hat 4.8.5-39)]
Sendmail Version: 0.10.4
Postfix Version: 2.10.1
DB client version: /usr/bin/mysql  Ver 15.1 Distrib 10.2.22-MariaDB, for Linux (x86_64) using  EditLine wrapper
Database Connection: OK
Database version: MariaDB 10.2.22-MariaDB
OpenEMM database structure exists (Version 20.07.383)
Currently running database threads ratio (Current: 1, Maximum: 6): 0.167
Database table emm_db_errorlog_tbl: OK
Jobqueue status: OK
No DKIM keys
Java version: 1.8.0_232 (Oracle)
Tomcat version: 9.0.33.0
Tomcat-Native version: Undefined
Wkhtml version: wkhtmltopdf 0.12.5 (with patched qt)
OpenEMMApplication is running (Tomcat ProcessID: 15871, started at: 12:51 4:16)
OpenEMMBackend incomplete: once
OpenEMMBackend running: mailout, update, trigger, generate, mta, pickdist, slrtscn, direct-path, bav-update, bavd, bav, mlcontrol

 >

maschoff
Site Admin
Posts: 2511
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by maschoff » Tue Sep 01, 2020 11:38 am

What happens if you switch back to an older backend version?
OpenEMM Maintainer

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 12:05 pm

maschoff wrote:
Tue Sep 01, 2020 11:38 am
What happens if you switch back to an older backend version?
If change the backend version to lower one, the mail start generate the preview but with many errors within. Should I back the front end too?

maschoff
Site Admin
Posts: 2511
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by maschoff » Tue Sep 01, 2020 12:12 pm

What kind of errors do you get when using an older backend version?
OpenEMM Maintainer

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 12:50 pm

maschoff wrote:
Tue Sep 01, 2020 12:12 pm
What kind of errors do you get when using an older backend version?
Sorry. The old version worked fine. Just one error - which I can't to resolve:
Warning - Found local URL '' in 'agnHtml'.
Local URLs not allowed in mailing.

maschoff
Site Admin
Posts: 2511
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by maschoff » Tue Sep 01, 2020 1:17 pm

Which FQDN do you use as redirect domain?
OpenEMM Maintainer

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 1:21 pm

Andrey wrote:
Tue Sep 01, 2020 12:50 pm
Warning - Found local URL '' in 'agnHtml'.
Local URLs not allowed in mailing.
Found the <a href="tel:000000"> - this is the reason of error => Found - local URL
Is this a future or a bug?

Thank you for prompt help!

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 1:53 pm

maschoff wrote:
Tue Sep 01, 2020 1:17 pm
Which FQDN do you use as redirect domain?
I saw in the config_tbl
| system | defaultRdirDomain | http://[to be defined]
Have change it to the our OpenEmm address now.
The source of the EmptyURL='' error is the <a href="tel:'00'></a> in content, i suppose.

Andrey
Posts: 51
Joined: Wed Jun 21, 2017 12:13 pm

Re: Mail generation stop working after updating to 20.04.000.185

Post by Andrey » Tue Sep 01, 2020 3:59 pm

Hi,
Sorry but the OpenEMMBackEnd stayed offline.
While BackEnd downgrading to 20.04.000.142 - the Sanity Errors arise.
And after restart - the BackEnd Stay Offline.

The downgrade log:

Code: Select all

================================
= OpenEMM Installer v20.04.003 =
================================
Root mode: On
Host: OpenEmm
License: OpenEMM (ID: 0)
Runtime Version: 20.04.000.043
Manual Version: 20.04.011
OpenEMM Version: 20.04.000.185
System-Url: http://censored.com
OpenEMMBackend Version: 20.04.000.142

Current configuration changes or updates need the OpenEMM system to be restarted.

Current menu: Restart OpenEMM

Restart OpenEMM Server
Are you sure? (y/N, Blank => Cancel):
 > Y
Stopping ...
Using /home/openemm/bin/setenv.sh
Using additional properties: /home/openemm/tomcat9/bin/emm.sh.additional.properties
########################
# Shutting down Tomcat #
########################
Using CATALINA_BASE:   /home/openemm/tomcat
Using CATALINA_HOME:   /home/openemm/opt/tomcat
Using CATALINA_TMPDIR: /home/openemm/temp
Using JRE_HOME:        /usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-1.8.0.232.b09-0.el7_7.x86_64
Using CLASSPATH:       :/home/openemm/tomcat/lib/derby.jar:/home/openemm/tomcat/lib/mariadb-java-client-2.1.2.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/bootstrap.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/tomcat-juli.jar
Waiting for shutdown of Tomcat(MAX 20 Seconds):.
Delete Working directory
*** Error report for sanity check ***
File: /home/openemm/bin/smctrl expected to have user id 0 (0) but has 1000
File: /home/openemm/bin/smctrl is NOT a set uid, but expected to be a set uid
File: /home/openemm/bin/qctrl expected to have user id 0 (0) but has 1000
File: /home/openemm/bin/qctrl is NOT a set uid, but expected to be a set uid
Failed in sanity check
Starting ...
*** Error report for sanity check ***
File: /home/openemm/bin/smctrl expected to have user id 0 (0) but has 1000
File: /home/openemm/bin/smctrl is NOT a set uid, but expected to be a set uid
File: /home/openemm/bin/qctrl expected to have user id 0 (0) but has 1000
File: /home/openemm/bin/qctrl is NOT a set uid, but expected to be a set uid
Failed in sanity check
Using /home/openemm/bin/setenv.sh
Using additional properties: /home/openemm/tomcat9/bin/emm.sh.additional.properties

Checking backend directories
*** Error report for sanity check ***
File: /home/openemm/bin/smctrl expected to have user id 0 (0) but has 1000
File: /home/openemm/bin/smctrl is NOT a set uid, but expected to be a set uid
File: /home/openemm/bin/qctrl expected to have user id 0 (0) but has 1000
File: /home/openemm/bin/qctrl is NOT a set uid, but expected to be a set uid

Generated and replaced "/home/openemm/tomcat/conf/context.xml".
######################
# Starting up Tomcat #
######################
Check Java installation          :OK (1.8.0_232 (OpenJDK))
Check Tomcat installation        :OK (9.0.33.0)
Check Tomcat TEMP Directory      :OK
Check APR installation           :FAILED ('/home/openemm/opt/tomcat-native/lib/libtcnative-1.so' not found)
Check ulimit -n                  :OK
JAVA Parameters                  :-Xms256m -Xmx1536m -Xss256k -XX:-OmitStackTraceInFastThrow -DHOME=/home/openemm -Dhome=/home/openemm -Dorg.apache.jasper.runtime.BodyContentImpl.LIMIT_BUFFER=true -Dorg.apache.jasper.Constants.DEFAULT_TAG_BUFFER_SIZE=8192
Using CATALINA_BASE:   /home/openemm/tomcat
Using CATALINA_HOME:   /home/openemm/opt/tomcat
Using CATALINA_TMPDIR: /home/openemm/temp
Using JRE_HOME:        /usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-1.8.0.232.b09-0.el7_7.x86_64
Using CLASSPATH:       :/home/openemm/tomcat/lib/derby.jar:/home/openemm/tomcat/lib/mariadb-java-client-2.1.2.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/bootstrap.jar:/home/openemm/opt/tomcat/bin/tomcat-juli.jar
Tomcat started.
Waiting maximum 120 seconds for server startup
104 seconds left
The Status screen:

Code: Select all

================================
= OpenEMM Installer v20.04.003 =
================================
Root mode: On
Host: OpenEmm
License: OpenEMM (ID: 0)
Runtime Version: 20.04.000.043
Manual Version: 20.04.011
OpenEMM Version: 20.04.000.185
System-Url: http://censored.com
OpenEMMBackend Version: 20.04.000.142

Current menu: Show OpenEMM status

OpenEMM status:
Command 'su -c "/home/openemm/bin/backend.sh status" openemm' returned non-zero exit status 1.
Operating System (OS): CentOS 7
Python version: 3.8.3 (default, May 15 2020, 01:26:50)  [GCC 4.8.5 20150623 (Red Hat 4.8.5-39)]
Sendmail Version: 0.10.4
Postfix Version: 2.10.1
DB client version: /usr/bin/mysql  Ver 15.1 Distrib 10.2.22-MariaDB, for Linux (x86_64) using  EditLine wrapper
Database Connection: OK
Database version: MariaDB 10.2.22-MariaDB
OpenEMM database structure exists (Version 20.07.383)
Currently running database threads ratio (Current: 1, Maximum: 5): 0.2
Database table emm_db_errorlog_tbl: OK
Jobqueue status: OK
No DKIM keys
Java version: 1.8.0_232 (Oracle)
Tomcat version: 9.0.33.0
Tomcat-Native version: Undefined
Wkhtml version: wkhtmltopdf 0.12.5 (with patched qt)
OpenEMMApplication is running (Tomcat ProcessID: 13532, started at: 17:52 3:16)
OpenEMMBackend is NOT installed or NOT running

 >

Post Reply