Openemm on Debian Vserver

Use this forum for questions regarding installation, upgrading and configuration of OpenEMM

Moderator: moderator

krull
Posts: 5
Joined: Sat Sep 09, 2006 11:07 am

Openemm on Debian Vserver

Post by krull » Sat Sep 09, 2006 11:18 am

I am Running a Debian Sarge Vserver on a Debian Sarge Root server.

Normally I am using postfix, and the only option left for me was to install a vserver with sendmail running.

The Problem is ... as you might expect .... sendmail refuses to run with openemm.

The openemm frontend is running.
Sendmail is running, but refuses to work with openemm.

Here are some Log entries:

maillog:

Code: Select all

Sep  9 11:43:37 alpha sendmail[26170]: user 1001 attempted to run daemon
Sep  9 11:43:37 alpha sendmail[26171]: NOQUEUE: Authentication-Warning: hostname.org: Processed from queue /var/spool/clientmqueue
Sep  9 11:43:37 alpha sendmail[26171]: user 1001 attempted to start a queue runner daemon
Sep  9 11:43:37 alpha sendmail[26172]: NOQUEUE: Authentication-Warning: hostname.org: Processed from queue /home/openemm/var/spool/ADMIN
Sep  9 11:43:37 alpha sendmail[26172]: user 1001 attempted to start a queue runner daemon
Sep  9 11:43:37 alpha sendmail[26173]: NOQUEUE: Authentication-Warning: hostname.org: Processed from queue /home/openemm/var/spool/QUEUE
Sep  9 11:43:37 alpha sendmail[26173]: user 1001 attempted to start a queue runner daemon
Openemm startup:

Code: Select all

openemm@alpha:~$ ./bin/OpenEMM.sh start
Start /home/openemm/bin/scripts/bav-update.py .. done.
Start /home/openemm/bin/scripts/bav-trigger.py .. done.
Start /home/openemm/bin/scripts/bavd.py .. done.
Start /home/openemm/bin/bav -L INFO .. done.
Start /home/openemm/bin/scripts/update.py bounce account .. done.
Start /home/openemm/bin/scripts/pickdist.py .. done.
Stopping obsolete sendmail processes:   done.
Starting sendmails:   listener 550 Permission denied (real uid not trusted)
 client queue Permission denied (real uid not trusted)
 admin queue WARNING: Ignoring submission mode -N option (not in submission mode)
Permission denied (real uid not trusted)
 mail queue WARNING: Ignoring submission mode -N option (not in submission mode)Permission denied (real uid not trusted)
 done.
Start /home/openemm/bin/scripts/slrtscn.py .. done.
Resin httpd start at Sat Sep  9 11:43:37 CEST 2006
openemm@alpha:~$ Resin httpd start at Sat Sep  9 11:43:37 CEST 2006
I tried to add the user and host running to sendmail conf:
sendmail.mc

Code: Select all

define(`confTRUSTED_USERS', `1001')dnl
aliases:

Code: Select all

1001: root
openemm: root
I also added the IP of the Vserver to the relay-hosts file.

User openemm:

Code: Select all

alpha:/etc/mail# id openemm
uid=1001(openemm) gid=1001(openemm) groups=1001(openemm)

I also get this error:

Code: Select all

Sep  9 11:42:25 alpha sm-mta[25511]: NOQUEUE: SYSERR(root): /etc/mail/sendmail.cf: line 1717: Xbav: local socket name /home/openemm/var/run/bav.sock unsafe: Group writable directory
I tried to fix permissions, but i didn't succeed.

Could anybody please help me? I would be very thankful :D
If it's better to post in german, it's ok for me :)

ud
Posts: 141
Joined: Thu Aug 17, 2006 9:56 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Post by ud » Mon Sep 11, 2006 7:50 am

1.) Looks like smctrl is not running setuid root (see install guide.)

2.) Check the whole path for group writable directories up to /home/openemm/var/run.

-- ud

krull
Posts: 5
Joined: Sat Sep 09, 2006 11:07 am

Now working but does not Send Mails

Post by krull » Mon Sep 11, 2006 10:42 am

ok, that fixed it so far.
Das hat es soweit repariert.

Here are the Startup logs and the syslog:
Hier ist die Programmstart Ausgabe und das Systemlog:

Code: Select all

Sep 11 10:57:33 alpha sendmail[19642]: starting daemon (8.13.4): SMTP+queueing@00:05:00
Sep 11 10:57:33 alpha sendmail[19645]: starting daemon (8.13.4): queueing@00:05:00
Sep 11 10:57:33 alpha sendmail[19645]: unable to write pid to /var/run/sendmail/mta/sendmail.pid: file in use by another process
Sep 11 10:57:33 alpha sendmail[19648]: starting daemon (8.13.4): queueing@00:01:00
Sep 11 10:57:33 alpha sendmail[19648]: unable to write pid to /var/run/sendmail/mta/sendmail.pid: file in use by another process
Sep 11 10:57:33 alpha sendmail[19651]: starting daemon (8.13.4): queueing@00:01:00
Sep 11 10:57:33 alpha sendmail[19651]: unable to write pid to /var/run/sendmail/mta/sendmail.pid: file in use by another process
I read somwhere else, that the pidfile isn't used, so that should be fine.
Ich habe im Forum gelesen, dass das Pidfile nicht benutzt wird, sollte also kein Problem darstellen.

Code: Select all

openemm@alpha:~$ ./bin/OpenEMM.sh start
Start /home/openemm/bin/scripts/bav-update.py .. done.
Start /home/openemm/bin/scripts/bav-trigger.py .. done.
Start /home/openemm/bin/scripts/bavd.py .. done.
Start /home/openemm/bin/bav -L INFO .. done.
Start /home/openemm/bin/scripts/update.py bounce account .. done.
Start /home/openemm/bin/scripts/pickdist.py .. done.
Stopping obsolete sendmail processes:   done.
Starting sendmails:   listener  client queue  admin queue  mail queue  done.
Start /home/openemm/bin/scripts/slrtscn.py .. done.
Resin httpd start at Mon Sep 11 10:57:33 CEST 2006
openemm@alpha:~$ Resin httpd start at Mon Sep 11 10:57:33 CEST 2006
That looks fine. I started a mailing but openemm didn't start sending the mails. But it seems they are queued in the sendmail queue.
Das sieht gut aus. Ich habe ein Mailing gestartet aber die Emails wurden nicht versand. Aber sie scheinen in der sendmail queue zu hängen.

Up until now, nothing happend in the mail.log and syslog. Why doesn't sendmail send the mails out?
Bis jetzt sind keine neuen Einträge im mail.log und syslog vorhanden. Warum schickt sendmail die Mails nicht ab?

krull
Posts: 5
Joined: Sat Sep 09, 2006 11:07 am

Post by krull » Mon Sep 11, 2006 10:59 am

Mailqueue is empty:
Keine Mails in der Mailqueue

Code: Select all

alpha:/var/log# mailq
MSP Queue status...
/var/spool/mqueue-client is empty
                Total requests: 0
MTA Queue status...
/var/spool/mqueue is empty
                Total requests: 0
Mailing statistic:

Code: Select all

Versand:
  Bereits produzierte E-Mails: 	  2
  Bereits versendete E-Mails: 	  0
  E-Mails gesamt: 	          2

ud
Posts: 141
Joined: Thu Aug 17, 2006 9:56 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Post by ud » Mon Sep 11, 2006 12:18 pm

OpenEMM uses its own queues, these are ~openemm/var/spool/ADMIN for test and admin mailings and ~openemm/var/spool/QUEUE for world mailings. Perhaps you'll find a hint in the control files (qf*) in one of these directories.

-- ud

krull
Posts: 5
Joined: Sat Sep 09, 2006 11:07 am

Post by krull » Mon Sep 11, 2006 1:17 pm

Code: Select all

openemm@alpha:~/var/spool/QUEUE$
These Directorys are empty.

Do they need special permissions?

Code: Select all

drwxrwx---  11 openemm root    4096 Sep  8 12:23 .
drwxr-x---   6 openemm openemm 4096 Sep  8 12:23 ..
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Aug 25 09:42 ADMIN
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Aug 25 09:42 ARCHIVE
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Aug 25 09:42 DELETED
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Sep 11 13:54 META
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Aug 25 09:42 QUEUE
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Aug 25 09:42 RECOVER
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Aug 25 09:42 bav
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Aug 25 09:42 filter
drwxrwx---   2 openemm root    4096 Aug 25 09:42 log

Post Reply