installing openemm 2019 not working on centos

Use this forum for questions regarding installation, upgrading and configuration of OpenEMM

Moderator: moderator

maschoff
Site Admin
Posts: 2246
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by maschoff » Wed Nov 06, 2019 5:33 pm

While we could not reproduce the behaviour on our side, your suggested change makes a lot of sense and we just published a new version 19.10.004.010 of the runtime package. Thanks for your help!
OpenEMM Maintainer

JuergenB
Posts: 16
Joined: Thu Dec 05, 2019 9:03 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos 7

Post by JuergenB » Thu Dec 05, 2019 9:58 pm

Hi,
i tried to intalled Release 19.10.009.010 on Ubuntu 18.04.03 and CentOS 8. It failed mutiple times.
So i installed at CentOS 7 with Install OpenEMM Installation & Administration Guide 1.1.0.

I failed several times and tried MariaDB and MySQL.
MySQL is not possibles, some of the yum command do have Syntax Errors.

With MariaDB i had more luck, but it still failes during Installation with OpenEMMInstaller.sh

This is the best i could get during this day.
Does anyone have an idea why the installer end after phyton ?

i changed the order how to install mariadb and pyhton (phyton first, then Maria) and Maria first and then phyton?

I wish there would be any Quality Department verifing the documentation ….

Thanks

Jürgen

[openemm@openemm ~]$ sudo ./bin/OpenEMMInstaller.sh
[sudo] password for openemm:
Checking python installation ...
Python version found: 2.7.5
Checking MariaDB/MySQL installation ...
DB version found: mysql Ver 15.1 Distrib 10.2.22-MariaDB, for Linux (x86_64) using EditLine wrapper
Checking Zip installation ...
Zip version 3.0 found
Starting python ...
Invalid db type:
Invalid db type:
TypeError: coercing to Unicode: need string or buffer, NoneType found

maschoff
Site Admin
Posts: 2246
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by maschoff » Fri Dec 06, 2019 6:17 am

Please start OpenEMMInstaller with option "--debug". This should generate more output and might help you to track down the problem.
OpenEMM Maintainer

JuergenB
Posts: 16
Joined: Thu Dec 05, 2019 9:03 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by JuergenB » Fri Dec 06, 2019 8:58 am

Hi,
thanks, that didn´t help. There is no debug Option available
so i tried a Manual Installation with Traceflag=True

cd /home/openemm/tomcat/bin
/usr/bin/python "./OpenEMMInstaller.py"

and i get this error message

Traceback (most recent call last):
File "/home/openemm/tomcat9/bin/OpenEMMInstaller.py", line 5052, in <module>
Environment.init()
File "/home/openemm/tomcat9/bin/OpenEMMInstaller.py", line 495, in init
if not os.path.isfile(Environment.emmPropertiesFilePath):
File "/usr/lib64/python2.7/genericpath.py", line 29, in isfile
st = os.stat(path)
TypeError: coercing to Unicode: need string or buffer, NoneType found

maschoff
Site Admin
Posts: 2246
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by maschoff » Fri Dec 06, 2019 9:56 am

Sorry, option is "-debug".
OpenEMM Maintainer

JuergenB
Posts: 16
Joined: Thu Dec 05, 2019 9:03 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by JuergenB » Fri Dec 06, 2019 10:12 am

Same Output

[openemm@openemm ~]$ sudo ./bin/OpenEMMInstaller.sh -debug
[sudo] password for openemm:
Checking python installation ...
Python version found: 2.7.5
Checking MariaDB/MySQL installation ...
DB version found: mysql Ver 15.1 Distrib 10.2.22-MariaDB, for Linux (x86_64) using EditLine wrapper
Checking Zip installation ...
Zip version 3.0 found
Starting python ...
Invalid db type:
Invalid db type:
TypeError: coercing to Unicode: need string or buffer, NoneType found

aso
Posts: 6
Joined: Fri Jun 19, 2015 12:43 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by aso » Fri Dec 06, 2019 1:45 pm

Problem ist that the property value "dbms" in your "dbcfg"-file is missing.
Default location of that file is "/opt/agnitas.com/etc/dbcfg".
Other locations may be:
- "/home/openemm/etc/dbcfg"
- "/opt/openemm/dbcfg"
It should contain one of the following values:
- "mysql"
- "mariadb"

JuergenB
Posts: 16
Joined: Thu Dec 05, 2019 9:03 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by JuergenB » Fri Dec 06, 2019 1:50 pm

Hi aso,

Install Manual 1.1.0 says …

At launch time OpenEMMInstaller checks your environment and offers to install required packages (including Tomcat 9), to configure a database connection (file dbcfg) and to set environment variables.

this is my /home/openemm/etc/dbcfg file

openemm: dbms=, host=127.0.0.1, user=, password=, name=openemm

If database configuration file dbcfg does not exist in directory /home/openemm/etc/, OpenEMMInstaller asks for the required parameters like database type ("mysql" or "mariadb"), database name ("openemm"), database user ("openemm") and your database password.

Installer doesn´t ask and i don´t have a db user/Password.
Except for the myssqladmin root account.

Seems that the documenation isn´t verified.

maschoff
Site Admin
Posts: 2246
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by maschoff » Fri Dec 06, 2019 5:46 pm

You should edit the file like described by aso or - at least - delete the file so that OpenEMMInstaller can create a new one.
OpenEMM Maintainer

JuergenB
Posts: 16
Joined: Thu Dec 05, 2019 9:03 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by JuergenB » Fri Dec 06, 2019 5:49 pm

I already tried this.

I added the database mariadb to dbcfg and tried the installer -> it still Fails
I deleted dbcfg and tried the installer > it still Fails


I tried this dbcfg

openemm: dbms=mysql, host=127.0.0.1, user=root, password=jdud21d§, name=openemm

and this one

openemm: dbms=mysql, host=127.0.0.1, user=, password=, name=openemm
or
openemm: dbms=mariadb, host=127.0.0.1, user=, password=, name=openemm

and no dbcfg at all

As you can read by the starter of this thread, this is all he did…
Can you please ask someone who knows how this installer should work?

**
After downloading openemm-runtime-19.07.011.tar.gz and extracting it in /home/openemm, I run the OpenEMMInstaller.sh file in ~/bin.
I get prompted for the database setup info, provide the mariadb root password, and it looks ok, but the database content doesn't get created.
**

JuergenB
Posts: 16
Joined: Thu Dec 05, 2019 9:03 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by JuergenB » Fri Dec 06, 2019 6:15 pm

Hello maschoff,

In an early thread you replied to a user "Did you create file dbcfg like desscribed in the OpenEMM wiki?"

Can you give me the link to this description?

maschoff
Site Admin
Posts: 2246
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by maschoff » Fri Dec 06, 2019 6:20 pm

Example for dbcfg:

Code: Select all

openemm: dbms=mariadb, name=openemm, jdbc-connect=jdbc:mariadb://127.0.0.1/openemm?zeroDateTimeBehavior=convertToNull&useUnicode=true&characterEncoding=UTF-8, host=127.0.0.1, user=openemm, jdbc-driver=org.mariadb.jdbc.Driver, password=<password>
OpenEMM Maintainer

JuergenB
Posts: 16
Joined: Thu Dec 05, 2019 9:03 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by JuergenB » Fri Dec 06, 2019 6:27 pm

The error gets a bit smaler, but still is not running at all.

This is my dbcfg now

openemm: dbms=mariadb, name=openemm, jdbc-connect=jdbc:mariadb://127.0.0.1/openemm?zeroDateTimeBehavior=convertToNull&useUnicode=true&characterEncoding=UTF-8, host=127.0.0.1, user=openemm, jdbc-driver=org.mariadb.jdbc.Driver, password=**********

I even tried with openemm user password in brackets <**********>.

Where does the values come from? Where do you set These. I only set the Password for openemm user?!

name=
user=
Password=

This all i get from the ./bin/OpenEMMInstaller.sh -debug :cry:

DB version found: mysql Ver 15.1 Distrib 10.3.13-MariaDB, for Linux (x86_64) using EditLine wrapper
Checking Zip installation ...
Zip version 3.0 found
Starting python …

Traceback (most recent call last):
File "/home/openemm/tomcat9/bin/OpenEMMInstaller.py", line 5052, in <module>
Environment.init()
File "/home/openemm/tomcat9/bin/OpenEMMInstaller.py", line 495, in init
if not os.path.isfile(Environment.emmPropertiesFilePath):
File "/usr/lib64/python2.7/genericpath.py", line 29, in isfile
st = os.stat(path)
TypeError: coercing to Unicode: need string or buffer, NoneType found

maschoff
Site Admin
Posts: 2246
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by maschoff » Fri Dec 06, 2019 9:20 pm

Well, when I delete dbcfg and start OpenEMMInstaller, I get this output:

Code: Select all

============================
Host: openemm-legacy.agnitas.local
Runtime Version: 19.10.004.010
Manual Version: Unknown
OpenEMM Version: 19.04.000.488
System-Url: http://openemm-legacy.agnitas.local
OpenEMMBackend Version: 19.04.000.441

DB Connection cannot be established. (Maybe DB user or DB connection parameters for OpenEMM were not configured)
DB structure does not exist. (Maybe OpenEMM is not installed)
Database is not running or host is invalid. Please configure.

Current menu: Change database configuration (dbcfg)

Database configuration for openemm:
 dbms = 
 host = 127.0.0.1
 name = openemm
 password = 
 user = 

Please choose entry name to change (Blank => Back):
 > 
OpenEMM Maintainer

JuergenB
Posts: 16
Joined: Thu Dec 05, 2019 9:03 pm

Re: installing openemm 2019 not working on centos

Post by JuergenB » Fri Dec 06, 2019 9:42 pm

maybe with the old runtime and old instructions.
Not with latest runtime and instructions 1.1.0

I tried several CentOs 7, from 2018 Till today and
Several mariadb releases.

The current Release must be buggy.
Old releases are not available anymore.

Documentation contains error.

openemm user must be added to sudoers...
MySQL instructions contains typo errors...

i will dump all Hyper-V machines and wait for the Next Major Release.

Post Reply